Medical TapingHet concept van elastisch tapen vond zijn oorsprong in Japan, uitgevonden door Kenzo Kaze (oprichter van Kinesiotaping). Vanuit de visie dat het heel belangrijk is dat spieren en fascia moeten kunnen blijven bewegen voor optimaal herstel, met aandacht voor bloed-en lymfecirculatie, bedacht hij een elastische tape die rekbaar is in de lengte. Deze elastische tape sedeert het neurologische systeem, activeert het circulatiesysteem van bloed en lymfe, vermindert lokale druk en beïnvloedt op deze wijze het herstelproces positief.

Brian Mulligan, grondlegger van het Mulligan Concept combineert veel mobilisatie-met-beweging-technieken met een functionele tapetechniek om de verkregen goede beweging te ondersteunen/te stimuleren. Hij gebruikt hierbij voornamelijk niet-elastische tape.

 

De oorsprong van Medical Taping

Logo Medical Taping ConceptDe basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast de behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan. Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethoden, zoals "Medical Taping", "Lymf Taping", "Meridiaan Taping" en "Cross Taping". Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept. Inmiddels is het Medical Taping Concept wereldwijd bekend en wordt door diverse soorten professionele behandelaars binnen de gezondheidszorg toegepast.

 

De achtergrond gedachte van het Medical Taping Concept

 • De CureTape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
 • Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
 • Het ondersteunt het spierstelsel.
  Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.
 • In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een "vergroting van de mobiliteit" door functieverbetering.

 

Fysiotherapie Bilderbeek maakt gebruik van NASARA Original Kinesiology Tape

 • Elastische tape rekbaar in de lengte
 • 100% katoen, latex vrij
 • 30-40% stretch basismateriaal/Waterbestendig (houdt ook bij het douchen)
 • Ademend
 • Kan meerdere dagen worden gedragen
 • Dermatologisch zeer god verdraagbaar
 • Kwalitatief zeer goede tape voor een scherpe prijs

 

NASARA Original Kinesiology Tape